Udsalg
Forårspris kr. 100,-
Klik & køb
Stacks Image 913_44
Stacks Image 27
Stacks Image 913_29
Stacks Image 31
Ludo, backgammon, DogsHit

Sammenligning

DogsHit er et gadekryds mellem Backgammon og Ludo, men selvfølgelig med sine helt egne finurligheder – præcis som en hund. Her finder du en lille opsummering af forskelle og ligheder mellem Ludo, Backgammon og DogsHit.

DogsHit, Ludo og Backgammon

Både Ludo, Backgammon og DogsHit spilles med terningern, og er derfor, i modsætning til fx Skak, baseret på en grad af held – og sandsynlighed. Kaster man en terninge 600 gange, skal terningen statistisk lande på en 1'er, 2'er, 3'er, 4'er, 5'er og 6'er ca. 100 gange hver.

Ludo's spilleplade er måske en af de mest geniale, der nogensinde er opfundet på den måde, at pladsen på brættet (kan) udnyttes ned til den sidste centimeter. Ludo er i sin struktur både simpelt og logisk. Og det samme kan man sige om Backgammon, der ofte leveres i en fin kuffert med filt i bunden. Så larmer terningerne heller ikke så meget.

Ligheder

Taktikken i både Ludo og Backgammon går på, hvilke af sine brikker, man kan eller skal flytte, og som vil give en strategisk fordel for at placere sig hensigtsmæssigt i forhold til modspillerne. Med andre ord, hvad er sandsynligheden for, at jeg bliver slået hjem eller kan slå hjem, hvis jeg vælger at placere en brik her eller der.

Både i Ludo og i Backgammon skal man flytte en brik, også selvom det betyder, at man bliver slået hjem (det samme gælder for DogsHit), og i alle tre spil, er der mulighed for at oprette en 'blokade' med flere brikker, der ikke kan slås hjem, så længe blokaden (kan) opretholdes.

Forskelle

Den største forskel mellem Ludo og Backgammon er antallet af felter, brikker og terninger.

Ludo vinder over Backgammon på antallet af felter. Hvor Backgammon kun har 24 felter, heraf 2 x 6 indspilsfelter + to slut-felter (i alt 26), – så har Ludo 52 felter, 4 hjem-felter og 20 indspils-felter og 4 målfelter (i alt 76).

Med hensyn til antallet af brikker og terninger, vinder Backgammon til gengæld over Ludo. I Ludo er der 4 brikker pr. spiller og i Backgammon 15 – og i Backgammon spiller man med en terning mere.

En anden stor forskel er selvfølgelig også, at Backgammon er et 1-mod-1 spil, hvor der kan være 2-4 spillere i Ludo og op til 6 i 'Familie-udgaven'.

En forskel mellem Ludo og Backgammon, som har med tempoet at gøre, er, at Ludo har stopklodser i starten af spillet (man skal slå en globus eller 6'er for at komme i spil) og også til sidst i spillet (man skal slå det præcise antal øjne for den Ludobrik, der skal i mål) i forhod til Bakcgammon.

Man kan sige, at de flere brikker og den ekstra terning, man har at flytte med i Backgammon på de færre felter, der er tilrådighed, og at der ikke er 'stopklodser' i starten og slutningen af spillet, giver backgammon et langt højere tempo i forhold til Ludo, og gør en backgammon-spiller mindre afhængig af heldet end i fx Ludo. Men derfor er heldet er stadig en faktor i Backgammon, som gør Backgammon spændende og sjovt, at selvom man har fået flyttet 14 af sine 15 brikker hjem, kan man stadig risikere at tabe!

Selvom både Ludo og Backgammon kan spilles af børn og begyndere, så er det oftest den rutinerede Backgammon-spiller, som tager stikket hjem. Heldet spiller altså en større rolle i Ludo end i Backgammon.

Ligheder med Ludo

 • Spillepladen
 • Man flytter med uret
 • 2-4 spillere

Ligheder med Backgammon

 • 24 felter
 • 2 terninger
 • Tempo
 • Brikker hurtigt i spil

DogsHit's UniQ'ness

 • Mange alternative regler (som kan vælge til eller fra, og giver spillet afveksling)
 • Hver spiller har kun 2 brikker at flytte med (haha)
 • I både Ludo og Backgammon fungerer alle brikker ens – i DogsHit har de to brikker forskellige skills
 • Kan spilles på et café-bord med plads til gemüse – kaffe og kage, øl og vand, shots og chips – eller bare en skål hygge, fordi brætspillet kan monteres i låget

DogsHit's alternative regler (tilvalgsregler) finder du her på DogsHit.dk.

*Med hensyn til held, så lander DogsHit et sted mellem Ludo og Backgammon.

Den rutinerede spiller, som har styr på taktikken og statistikken – hvornår der skal satses, og hvornår der skal spille sikkert – har større chance for at vinde. Men jo flere spillere – det gælder nok ved alle spil – jo flere udfordringer, og jo mere held skal der ofte også til. That's the game of life!

Opsummering

Antal spillere:
Ludo: 2-4
BG: 2
DogsHit: 1-4
Antal 'felter' på pladen (inkl. hjem + mål):
Ludo: 76
BG: 26
DogsHit: 28
Tvungne indspilsfelter (pr. spiller):
Ludo: 5
BG: 6
DogsHit: 0
Antal brikker pr. spiller:
Ludo: 4
BG: 15
DogsHit: 2
Brikkernes funktion:
Ludo: Ens skills
Backgammon: Ens skills
DogsHit: Forsk. skills
Antal terninger (pr. spiller):
Ludo: 1
BG: 2
DogsHit: 2
Tempo:
Ludo: Langsomt
BG: Hurtigt
DogsHit: Hurtigt
Regler:
Ludo: Enkle, faste
BG: Enkle, faste
DogsHit: Enkle, tilvalgsregler

Happy Gaming – derude i stuerne, og husk at bruge låget 😁

Eftermiddags·hygge
Hygge i sengen
Pause·hygge
Vand·resistent
Stacks Image 941
Socialt samvær
Hygge på bænken
Hygge med venner
Taberen henter slik